Op zoek naar Fraulein Geltweiter.

Ik ben nieuwsgierig. Als ik zo’n kaartje als deze tegenkom raak ik direct enthousiast en vraag mijzelf van alles af. Wie is Hans? Waarom zit de schrijver op een boot, is het voor zijn plezier of is het een matroos. En waarom is hij niet mee de wal op? Het kaartje is volgens het poststempel ooit in Harwich op de post gedaan, waarschijnlijk in 1966. Het werd gestuurd naar Schiedam, naar iemand met het adres: Noletstichting, Noletstraat 1. De ontvanger was Fraulein E. Geltweiter, en is dus niet die Hans. Wat googlen leert mij dat degene die de kaart ontving waarschijnlijk in het ziekenhuis lag of werkte. Eerst dacht ik dat het om de Nolet Ketel 1 jenever ging, maar Nolet blijkt ook de naam van een al lang overleden arts te zijn. De arts werkte als geneesheer-directeur in het gemeenteziekenhuis van Schiedam, toen hij stierf liet hij een erfenis achter voor de bouw van een tweede ziekenhuis in het stadje. Ditmaal een katholiek ziekenhuis, gerund door nonnen, het ziekenhuis kreeg de naam Nolet stichting.
Nieuwsgierig als ik ben roept oom dit weer vragen bij mij op. Waarom wilde de arts een tweede ziekenhuis in zijn stadje? En wat deed Fraulein Geltweiter daar in dat ziekenhuis? Was zij non of patient?

Ik denk dat ik mijn nieuwsgierigheid maar eens gehoor ga geven en eens ga kijken of ik wat meer over het verhaal achter dit kaartje te weten kan komen. Kan ik gelijk eens kijken of ik nog wat onthouden van mijn achtergrond als historica.

Wordt vervolgd!!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.