Workshop Ja-Natuurlijk

image

Vanmiddag zwaaide ik in de tuin van het GEM vrolijk en spetterend met een in de oost indische inkt gedoopte kwast over een groot vel papier. Samen met L. nam ik deel aan een workshop van de Canadese kunstenaars Jim Holyoak en Matt Shane. Zij werken op dit moment in het kader van de kunstmanifestatie “Ja natuurlijk”  dagelijks, in het GEM, aan hun instalatie Quagmire (Moeras). Een reuze tekening, van inkt, houtskool en water waarop de twee kunstenaars samen een moerasachtig stadswezen creeeren. Prachtig om te zien hoe de twee handschriften van de makers met elkaar verweven zijn. Echt ga even kijken als je in de buurt bent.

Gedurende de workshop mochten we kennismaken met hun manier van werken, waarbij het niet te veel nadenken over de lijnen maar juist het laten vloeien van je hand, het water en de inkt centraal stonden. Een soort droedelen op reuze formaat eigenlijk. Juist door niet te veel na te denken worden de “bedachte” rechte lijnen in je hoofd getransformeerd tot krullerige, krasserige organische vormen, vlekken en paden.

Tijdens de workshop werkten we met de groep aan dezelfde tekening, waarbij iedereen schaamteloos werd aangemoedigd om vooral “op” en “door” elkaars creaties heen te werken. Heerlijk vond ik het. Juist omdat hier zo anders werd gewerkt dan ik normaal doe als ik teken. Nu niet klein, gedetailleerd en doordacht maar juist groot, vloeiend en spontaan. En dat alles ook nog eens in de schaduw van een boom op een warme zondagmiddag in juli. Het gebeuren duurde twee uur maar ik had zonder moeite de hele dag zo kunnen tekenen.

image

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Verdubbeldame schreef:

  Wauw, dat klinkt als een heel bijzondere workshop! Wat gebeurt er met het eindresultaat?

  1. fotootjevandaag schreef:

   Geen flauw idee eigenlijk wat daar mee gedaan werd, eerlijk gezegd.

 2. Lotje schreef:

  impressive!

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.