Lezen voor de Haagse toplijst

IMG_20130908_195411

Buiten maakt het onweer de straten eindelijk weer nat, de lucht kleurt oranje en voor het eerst in lange tijd moeten de lampen al tijdens het eten aan. Ik vind het helemaal niet erg, de herfst is ook mooi. Lekker weer de kaarsen aan en ’s avonds met een boek op schoot genieten van avonturen op papier.

Het eerste boek dat ik zal gaan lezen is “Reizen zonder John” van Geert Mak. Dit boek is 1 van de boeken die op de tiplijst voor de Ako literatuurlijst 2013 staat en in het kader van deze lijst organiseert Den Haag Leest (Haagse Bibliotheek) de totstandkoming van een heuse Haagse toplijst. Elk boek op de Ako tiplijst wordt door 5 Hagenaars gelezen plus besproken en de bevindingen van al deze leesgroepen (een groepje per boek) resulteert dan in die Haagse lijst. Ik gaf mij direct op en mocht vandaag kiezen welk boek ik ging lezen.

Nu leek het mij wat oppertuun om het boek van een op de lijst staand familielid uit te kiezen, ook al wil ik dat erg graag lezen, dus besloot ik de keuze te laten vallen op een ander werk. Als historica leek het mij interessant om een boek van Mak te lezen. Ooit heb ik deelgenomen aan een gastcollege dat door hem werd verzorgd en herinner mij naast de wel erg rode koontjes van de man vooral een mooi, sfeervol en indringend betoog over de aanval met brandbommen door de geallieerde op het Duitse Dresden. Het was een college wat tot nadenken stemde en je dwong om als historici in de dop te werken aan het besef dat de geschiedenis nooit zwart/wit is.

Het boek dat ik nu ga lezen speelt, volgens de flap, in Amerika af, waar Mak een reis in de voetsporen van de schrijver John Steinbeck maakt. Van zowel Steinbeck als de geschiedenis van de VS weet ik minder af, dus ik duik zometeen met frisse ogen dit boek in. Eens kijken of Mak mij ook nu weer zo weet te raken als tijdens het college dat ik ooit van hem kreeg. Ik ben benieuwd!

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.