Over paddestoelen en kabouters

collage paddestoelenVoor iemand die een vrolijke kaboutertik heeft is de herfst een prachtig seizoen. Al die paddestoelen die bij het vallen van de eerste regendruppels met enorme snelheid de grond uitspurten. Je kunt het ruiken aan het bos wanneer de paddestoelen tijd op haar hoogte punt is. De lucht ruikt gistend, weeïg zoet, het heeft iets fris en lekkers terwijl de geur van verrotting tegelijkertijd onmiskenbaar is.

Er is een tijd geweest dat ik echt geloofde dat al die paddestoelen de huisjes waren van kabouters, minitrollen en andere rare bosbewoners. Inmiddels weet ik natuurlijk beter maar toch blijft de aanblik van al die stoeltjes voor mij iets magisch hebben. Want een rare soort is het toch zeker. Zo is het grootste organisme op aarde een honingzwam van 8,9 vierkante kilometer welke te vinden is in het Amerikaanse Oregon. Wat bovengronds nog lijkt op wat paddestoelen die her en der verspreidt staan, blijkt ondergronds een uitgebreid, eeuwen oud netwerk te zijn van schimmels. Onderzoekers hebben inmiddels kunnen achterhalen dat de Honingzwam in Oregon al meer dan 2400 jaar oud is. Onvoorstelbaar, niet waar?

Op zich is het ,als je naar de leeftijd van zo’n honingzwam kijkt, eigenlijk helemaal geen vreemd idee dat mensen de paddestoel zijn gaan associëren met mythes over boswezentjes en kabouters. Grappig genoeg is deze associatie pas een vrij recent verschijnsel. Eeuwenlang woonden de kabouters in verhalen voornamelijk in oude bomen en grotten. In Nederland is de connectie tussen paddestoelen en kabouters pas echt wijdverbreid geraakt aan het begin van de 20 eeuw. Toen schreef schrijfster “Tante Lize” het kinderboek “Onder het Zwammenvolkje” waarin zij op speelse wijze verschillende paddestoelen omschreef. Elke paddestoel kreeg zijn eigen kleine volkje, die zij met menselijke eigenschappen bedeelden en enige gelijkenis vertoonde met de paddestoel waarin zij woonden. Het boekje is uiterst dun, een pagina of twaalf, maar was een groot succes. Een nieuwe mythe werd geboren en de kabouter kreeg een echt eigen huis.

(Voor wie het leuk vind, het boekje van Tante Lize is online hier te lezen en te bekijken,er staan prachtige tekeningen in.)

IMG_5511

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marleen schreef:

  wat een prachtig boekje!!

 2. Mokums meisje schreef:

  Je kunt je hart ophalen nu. Genietze!

 3. Ellen schreef:

  ik ga straks zeker even dat boekje bekijken, en het is superleuk te geloven dat kaboutertjes daar wonen 🙂

 4. Tante Jannie schreef:

  Oh geweldig dat boekje! Heerlijke tekeningen 🙂

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.