Verdubbeldag, kom je ook?

verdubbeldag2a

Op Zaterdag 10 mei organiseert oud-collega en mede-blogster Marije, a.k.a. De Verdubbeldame een heuse Verdubbeldag. Een dag vol mooie, creatieve en ludieke workshops en een plek om leuke mensen (en veel bloggers) te ontmoeten. Op deze dag zal ook ik aanwezig zijn en een workshop “Tekeningen strooien” geven. Dus wil je mij eens in levende lijven tegenkomen en eens zien wie er nou achter Fotootje Vandaag zit, kom dan vooral langs voor een praatje, dan krijg je gelijk een klein strooitekeningetje van me mee 🙂 Hieronder meer informatie en hopelijk tot ziens!

 Tijdens deze doe-dag vol ontmoetingen en praktische inspiratie ontdek je hoe je op een leuke, simpele manier iets kunt betekenen voor de wereld om je heen. Van 11:00 tot 17:30 staan er allerlei creatieve, sociale en duurzame workshops en activiteiten op het programma. 

Sinds 2013 verdubbelt de Verdubbeldame de goede daden van anderen, en roept ze via haar website mensen op om ook met haar mee te doen. Hierdoor vormt zich en steeds grotere online community van ‘verdubbelaars’. Deze verdubbelaars verrichten uiteenlopende acties om de wereld een beetje mooier te maken. Op 10 mei zal een selectie van de ruim 150 ‘wereldverbeterende’ acties die op de Verdubbeldame-website de revue passeerden live te verdubbelen zijn. Het evenement staat open voor iedereen: site-volgers, wijkbewoners en allerhande (latente) wereldverbeteraars. Ook kinderen zijn van harte welkom.

De Verdubbeldag vindt plaats in woongemeenschap Centraal Wonen de Banier in de Rotterdamse Agniesebuurt. De dag valt in het zelfde weekend als de Geluksroute door Rotterdam centrum, en is hier dan ook goed mee te combineren. 

Voorlopig programma

Hou de site in de gaten voor het precieze programma en de tijden. Deze activiteiten kan je in ieder geval verwachten:

Schrijven met Loesje: Loesje-posters maken over maatschappelijke thema’s 
Door: Hanneke van Loesje/Vleugelmoer
Onverwachts duiken ze op in het straatbeeld; ze ontlokken een glimlach of laten je nadenken: Loesje-posters. Hoe komen die rake teksten tot stand? In deze workshop zul je het zelf ervaren. Hanneke heeft een jarenlange ervaring met het geven van Loesje-schrijfworkshops en weet precies hoe ze de creativiteit van een groep moet aanwakkeren. We maken teksten over maatschappelijke problemen en hun oplossingen. Van de leukste teksten worden digitale posters gemaakt.

Strooitekeningen maken
Door: FotootjeVandaag 
Om wat vrolijkheid de wereld in te sturen maakt FotootjeVandaag graag strooitekeningen: tekeningen die ze op onverwachte plekken achterlaat of cadeau geeft aan anderen. Onder begeleiding van FotootjeVandaag maak je kleine kaartjes met vrolijke tekeningetjes erop. Je kunt deze ‘random art of kindness’- kaartjes bijvoorbeeld achterlaten in een bibliotheekboek, op het bankje van de bushalte, in een willekeurige brievenbus… of in de jaszak van een Verdubbeldag-bezoeker.  

Guerrilla gardening-bloemenzaadbommen maken  
Door: Leah van Bloemenpad
Word een ‘guerrilla gardener’ en breng de natuur de stad in! Met klei, aarde, compost en bijvriendelijk inheems bloemenzaad maken we zaadbommen: balletjes op zakformaat om braakliggende stukken grond om te toveren in een bloemenzee waar het voor de uitstervende bij goed toeven is. 

Kaartjes knutselen en schrijven voor zieke kinderen
Van stichting Post voor Kanjers krijgen we de namen door van ernstig zieke kinderen die in het ziekenhuis verblijven en dolgraag vrolijke post ontvangen. De Verdubbeldame zorgt voor een tafel vol knutselmateriaal om mooie kaartjes te maken. Er wordt nog samenwerking gezocht met een stichting die contacten heeft met chronisch zieken en ouderen met eenzaamheidsproblematiek die ook erg graag een kaartje ontvangen. 
  
Schaterlach-workout
Door: Marieke van Lachen zonder Reden / Laagdrempelige lachclub
Lachen zonder Reden, dáár word je vrolijk van! Marieke is gecertificeerd lachdocent, en weet uit ervaring dat lachen zonder reden gezond is en stress-verlagend werkt. Lachen brengt mensen dichter bij elkaar, en maakt vrolijk en blij. Kom het zelf ervaren in een schaterlachworkout van 20 minuten. 

Koken met door bezoekers meegebrachte ingredienten; aansluitend een No Waste-lunch voor iedereen 
Door: Firma Fluitekruid 
Duik in je keukenkastjes en koelkast, en neem alles mee wat je zelf niet meer gebruikt of wat tegen de datum loopt, en lever dit tussen 11:00 en 11:30 in. Tijdens deze workshop ga je aan de slag om van alle meegebrachte kliekjes, restjes en wilde planten een lekkere, vegetarische no-waste lunch te koken. Het koken wordt begeleid door Firma Fluitekruid die graag lekkere maaltijden in elkaar draait van bijeengescharrelde kostjes (ze is een fervent marktjutter) en zelfgeplukte wilde planten. 

Philemonne helpen met het inpakken van ‘A Little Something’-craftdoosjes 
Door: Philemonne 
Studente industrieel ontwerpen Philemonne bedacht een craft-pakketje dat dubbel een verrassing is: voor de eerste eigenaar is het een verrassing welke nieuwe en gerecyclede materialen hij of zij in het doosje aantreft. Met die materialen kan iets persoonlijks gecreëerd worden om vervolgens aan een ander te schenken, om te laten zien dat je om degene geeft. Het inpakken van al die doosjes is een flinke klus, en daarom gaan we haar helpen: met z’n allen is het vast zo gepiept!

Mediaruiltafel om meegebrachte boeken en dvd’s te ruilen 
Loop je boekenkast en dvd-stapel door op exemplaren waar je zelf niets meer mee doet, en ruil ze in voor spannende nieuw kijk- en leesvoer. Op de Verdubbeldag wordt een mediaruiltafel ingericht waar je je eigen boeken en dvd’s kunt neerleggen, en waar je kunt neuzen tussen de media die door anderen zijn meegenomen. Uitgeverij Genoeg doneert de Verdubbeldag een doos met 40 exemplaren van haar consumindertijdschrift.

En verder…
Zitten er nog drie leuke workshops in de pijplijn… Je hoort snel meer!

Details

Locatie: Centraal Wonen de Banier, Banierstraat 2a te Rotterdam (10 min lopen vanaf Rotterdam CS)
Tijd: Zaterdag 10 mei van 11:30 – 17:30, inloop vanaf 11:00; later binnenvallen of eerder weggaan kan ook
Entree: Gratis, er staat een donatiepot voor een vrijwillige bijdrage
Consumpties: Koffie, thee en limonade gratis. ’s Middags zijn (fris)dranken tegen schappelijke prijzen verkrijgbaar aan de bar (geen pin). Voor de vegetarische lunch draag je ‘in natura’ bij door ’s ochtends zelf restjes uit je keukenkastje of koelkast aan te leveren als ingrediënt.
Aanmelding: Graag even een mailtje naar verdubbeldame[at]gmail.com, of meld je aan via facebook. 
Facebook: Wil je de nieuwste berichtgeving over het evenement volgen? Schrijf je dan in via facebook

Over de Verdubbeldame

Stel, je wilt iets goeds doen voor het milieu of de medemens, maar je vraagt je af wat je in je eentje teweeg kunt brengen. Dan is het fijn om te weten dat je de Verdubbeldame kunt inschakelen. De Verdubbeldame verdubbelt jouw inzet voor een betere wereld. Niet in geld, maar in daden. Zij biedt jou de helpende hand door precies te doen wat jij ook doet. Anderen kunnen zich aanmelden om ook de actie te verdubbelen. Een klein initiatief kan zo een grootse impact krijgen. Sinds januari 2013 lanceerde zij via haar website ruim 150 ‘verdubbeldaden’. Zie: http://www.verdubbeldame.nl.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Anita schreef:

    Wat een geweldig initiatief.
    Ik zou best mee willen doen, maar ik probeer activiteiten te minderen 🙂

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.