Oh, Oh, Den Haag, mooie stad met al die parken.

 

collagepark
Als moeder van een peutermeisje ontkom je er eigenlijk niet aan om een aantal keer per week het park in te trekken. Een van de mooie dingen van Den Haag vind ik dan ook de grote verscheidenheid aan parken. Kleine buurtparkjes, statige landgoederen, zanderige duinbosjes en avontuurlijke speelparken, ze liggen allemaal om de hoek. Als ik eens naar een gemiddelde week kijk valt er  zelfs een soort ritme van het park te ontdekken. Op de maandag beginnen het peutermeisje en ik vaak de dag met een bezoekje aan de Paleistuinen. Daar voeren we de eendjes, ruiken we aan de lavendel en doet zij pogingen tot samenspelen in de speeltuin met kindjes die vaak verschillende talen spreken maar elkaar feilloos begrijpen wanneer het “gesprek” over de wip of glijbaan gaat.

Op de maandagmiddag gaan we naar het buurtpark naast de flat, daar plukken we madeliefjes en spelen we voor kabouter op grote stenen paddestoelen. Het bezoek aan dit kleine parkje duurt vaak langer dan het ochtend park, gewoon omdat dit zo dicht bij huis is dat het stepje, het fietsje, de bal of ander snelheids vertragend speelgoed dan mee genomen mag worden genomen.

Op dinsdag bezoek ik een park alleen. Elke dinsdagochtend fiets ik dwars door het Haagse bos naar een vaste afspraak. Op de heenweg gaat de rit vaak snel, wat gehaast, op de terug weg probeer ik juist zo langzaam mogelijk te fietsen. Het liefste fiets ik daar met lichte regen, dan is het er stil en geurt het hele bos naar hout. 

Als we op woensdag een park bezoeken dan zijn we juist weer met zijn drieën, manlief heeft dan vrij en zodoende belanden we dan in een park waar wat te plukken valt. Zodoende staan er in onze voorraad kast potjes chutney, jam en siroop gemaakt van bloemen en planten uit de Scheveningse Bosjes, Meijendel en het Zuiderpark.

Op donderdagen is wederom het buurtpark vaste prik, al staat een fietstochtje door het Scheveningse Bos met uitgebreide tussenstop bij de speeltuin ook vaak op het program.

Nu het zomer is spreken we in het weekend soms met vrienden af in de natuur. Zo gingen wij wandellen in bij het chique Clingendael en uit-picknicken in het Zuiderpark (een echte Haagse park-BBQ aldaar staat nog in de planning.) HetZuiderpark ken je misschien wel van het muziekfestival Parkpop, het is echter heel veel meer dan een park met een groot veld. Het is namelijk echt een plek waar je alle kanten van Den Haag kunt zien. Sjieke dames wandelen er door de Rozentuin, op de velden BBQ grote families met gerechten uit alle windstreken. Er zijn stukjes vol met bomen, maar ook bloementuinen (waar soms ook echt geplukt mag worden) en een vijver. Voor de kleinste is er een waterspeeltuin en een rijdend treintje, voor de 16 jarige is er een heuse “buiten”- fitness plek en wie niet zonder zijn tablet kan maakt gewoon gebruik van de Wifi-spot van het park. Kun je met dit mooie weer toch nog buiten aan werk!

Ja Den Haag en haar parken, wat kom ik er graag.

boomclingendael

 

 

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.