Een fijne strooiworkshop en een klein presentje voor jullie.

Afgelopen zondag had ik het geluk in museum het Catharijneconvent een doorlopende aanschuif workshop “Strooitekeningen maken” te mogen geven. Dit alles in het kader van de Utrechtse uitmarkt en de start van een nieuwe tentoonstelling over naastenliefde.

Ik mocht de workshop geven aan een grote tafel op het binnenplein van het museum. De aanwezigheid van de zon en de klanken van fijne zondagmiddag muziek maakte de ingrediënten voor een fijne dag compleet. In een paar uur tijd hielp ik zo’n 50 mensen op weg met het maken van hun eerste strooitekening. Tijdens deze workshop heb ik geprobeerd de creativiteit van de deelnemers aan te wakkeren om hen vervolgens zo ver te krijgen hun maaksel achter te laten in het openbaar. De gedachte achter het tekeningen strooien is tenslotte dat je iets achterlaat voor een onbekende vinder, als klein gebaar van vrolijkheid, gewoon om even een lach op iemands gezicht te toveren. Het was fijn om te zien dat juist dit aspect van het “strooitekeningen maken” zo enthousiast werd opgepikt. Her en der werd in de tuin van het museum een tekening verstopt of weg gegeven aan een willekeurige voorbijganger en na afloop vond ik ook in mijn eigen tas een gestrooide tekening van een van de deelnemers terug.

Zelf heb ik vooral genoten van het enthousiasme waarmee zowel kinderen als volwassenen plekken bedachten om hun maaksel achter te laten en van de veraste blikken van bezoekers die ik zelf mocht verassen met een klein tekeningetje. Tijdens de wat rustigere momenten op de dag tekende ik kleine portretjes van niets vermoedende bezoekers die zaten te lummelen in het zonnetje. De verbaasde blikken bij het overhandigen van zo’n schetste waren goud waard.

Het is inspirerend om te zien hoe je mensen die zeggen niet creatief te zijn toch zover kunt krijgen iets te maken waar ze trots op durven te zijn. Om die “gevreesde” creativiteit wat aan te wakkeren had ik voor elke deelnemer een klein envelopje gemaakt met wat kleine frutseltjes zoals plakoogjes, gekke papiertjes, postzegels. Deze frutseltjes konden vervolgens gebruikt worden als startpunt voor het eigen strooikaartje. Ook lagen er voor een ieder die dat wilde wat kleurplaten van mijn hand klaar. Een van deze kleurplaten deel ik hierbij ook met jullie, zo gaat het strooien weer een klein beetje door. (het downloaden van de onderstaande kleurplaat is heel gemakkelijk, klik met je rechtermuisknop op de afbeelding, sla de afbeelding op en print deze vervolgens uit op A4.)Mocht je zelf aan de slag willen gaan met het maken van een strooitekening en hierbij door mij een beetje op weg worden geholpen dan kan dat natuurlijk ook. Ik stuur je graag een opstart envelop (inclusief tekeningetje van mijn hand). Wil je zo’n envelopje ontvangen? Stuur mij dan een envelop met je eigen adres (gefrankeerd met 2 postzegels) en ik stuur je een gevulde strooistartenvelop terug. Veel plezier!

Wil je mijn adres ontvangen, mail dan naar fotootjevandaag (@) gmail PUNT com

Strooikleurplaat.
Strooikleurplaat.

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lotje schreef:

  Ik kan zelf echt niet tekenen, maar toch ben ik vanochtend weer bezig geweest met Lukas. Dan tekenen we bloemetjes na uit een ‘weg wijs in de natuur’ boek. Ik zag gisteren in de Bruna trouwens heel erg leuke kleurboeken voor volwassenen. Dan hoef je alleen maar gedachteloos in te kleuren. Vond ik wel leuk.

  1. Fotootje Vandaag schreef:

   Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om er veel plezier aan te beleven, fijn is dat. En een voorbeeld boekje kan daarbij super fijn zijn, zo ben ik ooit ook begonnen. 🙂

 2. Els04 schreef:

  Geweldig ideee!!!!!!!!

 3. Marleen schreef:

  Dit is op Snailmail en zo… herblogden reageerde:
  Toch heerlijk als je zo creatief bent en mensen kunt aansporen ook creatief te zijn…
  En dan die strooitekeningen… ik heb eens 1x een kaart ergens achter gelaten… maar vond het doodeng… hahaha waarom??? geen idee…
  Misschien nog maar eens doen… en dan een kaart maken met een mooie spreuk er op of zo??
  Fijne avond allemaal

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.