Hoe een braaf buurtje ooit wild was.

Onlangs kwam ik in onze brave ietwat bejaarde wijkje deze kaart tegen. De kaart stelt Den Haag in de 16e eeuw voor. Ligt ons wijkje tegenwoordig echt midden in de stad, ten tijden van deze kaart vormde onze wijk de rand naar het buitengebied en stond dit stukje stad niet bekend als het beste deel van de stad. Formeel hoorde het ook niet bij de stad, ons stukje viel in vroegere tijden onder de jurisdictie van de Bisschop van Utrecht terwijl de rest van de stad onder de Graaf van Holland viel. Nu klinkt dat niet heel spannend, maar dat was het wel. De desbetreffende bisschop resideerde op zo’n enorme afstand van Den Haag dat in dit stukje stad alles kon wat in de rest van de stad eigenlijk verboden was, een ware vrijhaven zogezegd. De burgers konden hier vrolijk vrijend, al dan niet betaald rondhuppelen, smokkelwaar verpatsen en op jacht naar een heerlijk maal. Had je als Haagse burger nou niet door dat je voor het verboden vertier in dit deel van de stad moest zijn dan kon het bestaan van deze vrijhaven wel eens in je nadeel gaan werken. De “brave” burgers gebruikte dit stukje stad namelijk ook om het gespuis al vogelvrij verklarend hier naar toe te sturen, wat meerdere malen eindigde aan de strop. ook in latere tijden was hier nog het nodige vertier te vinden, zo brouwde van 1881 tot 1970 de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij hier haar ZHB-bier. Of het lekker was betwijfel ik, dit bier werd in de volksmond ook wel het ZiekenHuisBier genoemd al geef ik toe dat ik het best eens had willen proeven, zo’n biertje van om de hoek.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Daphne schreef:

    Gaaf zeg, zo'n wild buurtje 🙂 Echt een mooie blog heb je! Ben je natuurlijk gaan volgen!Liefs, Daphne

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.