Meermanno

collage russencollage dieren meermanno

collage industrie meermanno

Omdat het moederdag is, mocht ik vandaag kiezen wat we gingen doen. En fietsten we na een ontbijt met zelfgemaakte tekeningen van kleine P. richting museum Meermanno. Ik had eerder gelezen over de tentoonstelling “De vrolijke brigade. Russische prentenboeken voor jong en oud. 1925-1941.” en wilde hier al een tijdje graag heen. En inderdaad was het een tentoonstelling die helemaal bij mij past. Prentenboeken, tekeningen, geschiedenis van de afgelopen eeuw en Rusland, vier onderwerpen waar ik iets mee heb en dat allemaal in 1 tentoonstelling. Er was van alles te zien, vrolijke prentenboeken met dieren en spelende kinderen tot het meer politieke werk. Hierboven wat foto’s van tekeningen die tentoongesteld werden. Interessant om te zien hoe deze prentenboeken deels werden ingezet als propaganda om zowel kinderen als volwassenen (analfabetisme was in die tijd nog gemeengoed) mee te nemen in de communistische droom. Zo waren er verschillende boeken te zien waarin Stalin een prominente rol speelde. Op de vlaggen van militaire parades, maar ook als vrolijk, spelend vaderfiguur met een schare kinderen rond hem heen. Bijzonder vond ik ook de boeken die in prentenboeken-beeldtaal de resultaten van de 5 jaren plannen toonden, de fabrieken die waren gebouwd en de toename van de producten die werden geproduceerd. Mooi in vrijwel al deze tekeningen vind ik het kleurgebruik, ondanks dat er over het algemeen maar een paar kleuren werden gebruikt komen de platen toch heel kleurrijk en expressief over. Ik vond het een inspirerende tentoonstelling en heb mijzelf voorgenomen om als oefening eens wat tekeningen in die oud-Russische stijl te maken. na deze tentoonstelling liepen we ook nog even vlug langs de vaste collectie van het museum waar ik vooral onder de indruk was van een beeld (zie de foto hieronder) dat in de hoek van de ruimte stond. Het beeld vind ik zo vredig en triest tegelijk, echt wonderschoon.

Beeld meermanno

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Petra de Haas schreef:

    Dit museum lijkt me inderdaad de moeite waard! wat een intrigerend beeld…ook beetje eng en eenzaam.

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.