Vossendans, vilten ijsjes en wat sikkeneurigheid.

Vossendans
Vossendans

Zo groen en zonnig als het gister was, zo grauw en nat was het vandaag. Ik ben er gewoon sikkeneurig van. Sikkeneurig, wat een gek woord eigenlijk, waar zou dat nu vandaan komen?* In elk geval besloot ik de buitenwereld te laten voor wat het was en lekker binnen te blijven. We gebruikten deze vrije dag om met zijn drietjes een keukentje te bouwen voor kleine P. Manlief timmerde een heuse keuken van hout terwijl het meiske de schoefjes aan gaf en zeer ongeduldig alles steeds weer omver trok en ik kroop achter de naaimachien om van vilt boterhammen, mandarijnen, worst, chocolade en een ijsje te maken. Kleine P. heeft ze allemaal al geproefd en vervolgens breedlachend weer uitgespuugd dus ik geloof dat ze door haar zijn goed gekeurd. Het keukentje heeft nu alleen nog een likje verf nodig om echt af te geraken. Wie weet iets voor morgen?

Om mijn sikkeneurigheid weer weg te krijgen liet ik een vosje dansen, mijn eerste stopmotion filmpje ooit. En ja, ik weet dat het echt helemaal niks voorstelt, maar ik plaats het hier lekker toch! Dat is het voordeel van een eigen blog, je creeert je eigen speeltuin waar je kunt experimenteren en mag doen wat je zelf wilt. Ik maakte het eigenlijk vooral om eens te kijken hoe je dat nou doet. Het lijkt mij namelijk wel leuk om eens zo’n soort filmpje te maken met tekeningetjes en het leek mij handig om nu eens van te voren te testen of mij dat wel gaat lukken. (In plaats van eerst heel veel tekeningetjes te maken om er vervolgens achter te komen dat ik geen flauw idee heb hoe je daar een filmpje van bakt.) Of te wel, hierbij maakt u kennis met de (geluidloze) vosjesdans!

* Even googlen heeft mij inmiddels meer geleerd over de achtergrond, volgens het Genootschap Onze Taal komt het hier vandaan: Sikkeneurig (‘chagrijnig, lusteloos’) is een verbastering van het Franse woord chicaneur, dat ‘vitziek persoon’ (‘iemand die op een nare manier op- en aanmerkingen maakt’) betekent. HetEtymologisch Woordenboek van Van Dale vermeldt dat sikkeneurig in 1784 voor het eerst in het Nederlands op schrift voorkwam.

Sikkeneurig heeft niets te maken met ergens een sik van krijgen. Deze zegswijze is volgens Van Dale (2005) ontstaan uit een andere zegswijze: hij was de sik (‘hij was de pineut of de klos’, ‘hij kreeg de schuld’). Sik staat in deze laatste zegswijze voor ‘geit’; waarom nu juist de geit ‘de klos’ is, blijkt helaas nergens. Misschien gaat dit terug op het feit dat geiten vroeger vaak werden gegeten. Het kon dus gebeuren dat de geit op een dag de sik was: dan werd hij geslacht. 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Anita schreef:

    Ik kan maar 1 ding zeggen: jij moet een boek gaan schrijven. Op alle blogs die je schrijft, of het nu gaat over kabouters of je eigen gezin, neem je me zo mee! Echt mijn complimenten.
    Liefs anita

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.