Het museum om de hoek.

buitenhof

Vanaf ons huis wandel je zo hartje Den Haag in en plekken als het Binnenhof, de Hofvijver en de Paleistuinen liggen hier om de hoek. Om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van deze plekken besloten wij vandaag eens een bezoekje te brengen aan het Haags historisch museum. In de zeven jaar dat wij hier wonen was ik daar eerlijk gezegd nog nooit geweest terwijl het museum wel al een tijdje op ons lijstje van te bezoeken musea stond. Hoogste tijd dus om eens te gaan. Een goede vriend die hier ook in de buurt woont wilde wel mee en na het bijna leeg eten van de door hem meegebrachte doos Marokkaanse koekjes (waar wij er alleen maar meer van willen) gingen we op pad.

Het bleek opvallend rustig op straat. Blijkbaar hebben bezoekers aan Den Haag geluisterd naar het advies om de stad een beetje te mijden de komende dagen. Eerlijk gezegd vind ik het wel boeiend om al die (kleine) veranderingen in de stad te zien die t smaken hebben met de atoomtop die hier de komende dagen wordt gehouden. Het is duidelijk dat er wat gaande is en tegelijkertijd ziet alles er heel welkom en vriendelijk uit. Zo staan busjes soldaten vrolijk geparkeerd naast extra volgeplakte bakken met tulpen, maken toeristen foto’s van de politie te paard en adverteert de stoffenboer met een heuse “nucleaire TOP aanbieding”.

In het museum zelf bleek het vooral te gaan over de “grote” geschiedenis van de stad. De Oranjes en de geschiedenis van het Binnenhof vormde de hoofdthema’s van de getoonde werken. Op zich vormde de tentoonstelling een interessant geheel, echter stelde het mij ook wat teleur. Ik had verwacht (en gehoopt) in dit museum juist een wat breder beeld van de geschiedenis van Den Haag te zien. Niet alleen de politieke kant maar juist ook de wat “kleinere” verhalen van de stad. Hoe gingen bijvoorbeeld het gewone klootjesvolk en de gegoede lui hier in de stad met elkaar om? Hoe zag de Schilderswijk er vroeger uit? Welke rol speelde de zee in de geschiedenis van Den Haag? En was hier niet ooit een levendige Jazz scene? Allemaal verhalen waar ik ook wel iets van had willen meekrijgen, maar die hier helaas niet verteld werden. Maar ja, een mens kan niet altijd alles willen en de Appeltjes van Oranje die we tegenkwamen vond ik dan weer wel erg vermakelijk. En die kleine verhalen? Die zoeken we de volgende keer gewoon weer buiten op straat.

appeltjesvanoranje

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.