Opening eindexpositie NAU 2020

Het moment was daar! Na 5 jaar hard werken, opende afgelopen zaterdag (27 juni 2020) dan toch echt onze eindexpositie. De afgelopen maanden leek het er sterk op dat deze tentoonstelling er door corona helemaal niet zou komen.

Gelukkig bleken we echte mazzelaars te zijn. 

Terwijl buiten de zon met 30 graden de kade bij Loods 6 verwarmde en mijn vingers onder de blaren zaten van het spelden prikken in de muur de dag ervoor, wachtte ik en mijn mede-studenten vol enthousiasme de eerste bezoekers op. Een mooi en surrealistisch moment. Want wat is het eigenlijk bevreemdend om opeens, voor jou onbekende mensen, te zien kijken naar dat wat jij hebt gecreëerd. 

In mijn hoekje van de tentoonstelling zaten die dag regelmatig mensen gehurkt de kleine stukjes tekst te lezen die ik op mijn werken schrijf, wordt er voorzichtig gebladerd door de agenda op het tafeltje in mijn installatie en getuurd naar een werkje in de hoek.

Niet eerder besefte ik hoe persoonlijk datgene is wat je als kunstenaar maakt. Door alles zo op te hangen (zie ook de foto) geef ik de toeschouwer gevoelsmatig echt een kijkje in mijn hoofd, in mijn ziel. 

Deze toffe openingsdag sloten we af in klein comité. Nadat alle bezoekers vertrokken waren bleven alleen wij, de studenten, en onze docenten achter. Door corona was het ditmaal niet mogelijk om de diploma-uitreiking te doen met familie en vrienden. Zo ontstond een intiem moment met elkaar. Tijdens het toehoren van vaak zeer treffende speeches ontvingen wij 1 voor 1 ons diploma. Een ontzettend gaaf moment. Zelf was ik ietwat ontroerd door de woorden die mijn docent Roland Spitzer over mij en mijn werk uitsprak:

“ Klein en toch groot! Hoewel je werk qua formaat vaak klein is, wordt het toch een overtuigende wereld in de beleving van de toeschouwer. Je weet als geen ander poëzie met beeld te combineren. Zo creëer je een archief van je eigen gedachten, die in het hoofd van de toeschouwer kruipen. Soms creepy, soms aandoenlijk, maar altijd spannend met heel veel fingerspitzengefühl!

Je mengt alle media en trekt ze naar je toe, je combineert gevonden voorwerpen en transformeert ze in rekwisieten in je eigen gedachtentoneel. Of is het een boek? Maakt ook niet uit, want een ding weet ik zeker: Het verhaal dat ik lees is van mij en blijft het ook. Je werk is een subjectieve ervaring, een intiem moment met mijzelf en je werk. Daar kan ik ontzettend van genieten, bedankt.’

Na een afsluitende maaltijd in het zonnetje op de stoep reed ik met een voldaan gevoel naar huis. Vol indrukken en nieuwe enthousiasme, klaar om mijn pad als kunstenaar nog verder te gaan ontdekken. 

(Onze tentoonstelling is te bezoeken van zaterdag 27 juni tot en met zondag 5 juli. Elke dag geoefend van 12:00 tot 18:00, op donderdag en vrijdag zelfs tot 20:00. Locatie: Loods 6, Surinamekade 30, Amsterdam)

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.