Een hoofd vol……

on

Bloesem

Hebben jullie ook wel eens zo’n hoofd vol met drukte. Vol met ideeën zonder einde. Dat maar door gaat, en door gaat, en door gaat? Om gek van te worden. Voor mijn hoofd lijkt dit wel de natuurlijke stand, of ik nou wil of niet constant poppen er ideeën, verhalen, gedachtes, vragen, spinsels en rumoer op in mijn hoofd. Soms heel handig, vaak heel irritant. Tijdens het loopje van de huiskamer naar de keuken ontspruiten er in mijn hoofd alweer minimaal 3 nieuwe ideeën. Heb ik altijd al gehad, aan fantasie heeft het bij mij nooit ontbroken, wat dat betreft ben ik gewoon nog een meisje van 6. Op de middelbare school was al die fantasie best handig, tijdens de tekenlessen schakelde mijn docent mij in om andere op weg te helpen als zij geen inspiratie hadden voor hun tekening. Ik ging dan bij die gene zitten en kwam op de proppen met allerlei ideeën tot de docent na een kwartier door de klas riep: FotootjeVandaag je draaft door! En dan wist ik dat het weer tijd was om aan mijn eigen tekening te gaan werken. Voor mijn eindexamen tekenen moesten we een werk maken dat draaide om het thema stad. De meest wilde constructies had ik bedacht. Ik werkte heel hard aan het maken van een reuze, draagbare hoed met in het midden een grote flat en een rijdend speelgoedtreintje op de rand. Natuurlijk mislukte dit plan uiteindelijk toen bij het opzetten van de hoed de trein zich subiet over de rand stortte. Gelukkig had ik nog ideeën zat om vlug iets anders te maken (uiteindelijk tekende ik een tekening vol met mensen in verschillende rijen in de stad, die ieder belde naar iemand anders in een andere rij, in die tijd deed net overal de mobiele telefoon haar intreden, en tekende de evolutie van de mier tot mens, want zo was de gedachte, een stad is net als een volle mierenhoop). En toen ik jaren later mijn eigen bedrijf begon werden dit al snel 3 of 4 concepten tegelijk. Maar ja die enorme bulk aan plannen maakt nou niet bepaald gelukkig. Want alles uitvoeren lukt nooit, met als gevolg dat ook al heb je iets met succes afgerond, je toch een onbevredigend gevoel overhoudt omdat mijn hoofd dan denkt, “ja maar, dat had ook nog gekund en dat, en dat, en dat.” Pffff, reuze vermoeiend dus op zijn tijd. Inmiddels heb ik geleerd dat het gewoon niet verstandig is om mijzelf te verliezen in de veelheid van projecten en gedachten in mijn hoofd. Ik probeer bewust te kiezen voor bepaalde dingen en daarmee heel veel andere te laten, ik probeer dingen met veel meer concentratie te doen en vooral ook gedurende langere tijd. Dit blog is bijvoorbeeld een van de manieren waarop ik dit bij mijzelf probeer te trainen, voor mij is het best een prestatie om nu al geruime tijd, dagelijks, hier iets op te schrijven. Tsja focussen is nog best een hele klus. (Dit illustreert zich maar weer tijdens het schrijven van dit bericht, ik heb tussendoor inmiddels al lasagne gekookt, een dansje gedaan met kleine P. op twitter gechecked, een boek voor gelezen en Sesamstraat gekeken, pffff)

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Petra de Haas schreef:

  Hi,hi, ik ken het “probleem”.Mijn hoofd zit ook zo vol dat het pijn doet. 🙂
  In een oud interview van mij in het Leidsch Dagblad (2009) stond als kop ook “mijn hoofd moet leeg”
  Altijd druk met creaties maken….. focussen…ja, dat is inderdaad het toverwoord. 🙂 succes ermee. xx Peet

 2. Ellen schreef:

  Zelf heb ik hier niet zoveel ‘last’van. Dochterlief wel en Brigitte van http://homeiswherethedachshundis.blogspot.nl/ heeft dat ook. Misschien helpt het om je ideetjes op te schrijven en eens in de zoveel tijd ze op prioriteit in te delen en dan te kiezen wat je ECHT wilt gaan doen ?
  Liefs, Ellen

  1. Zoveel tijdverlies om een ideeënlijst te maken. Niets zo leuk als ALLES doen! Ik schreef het al op mijn blog (de dachshund van hierboven): ik heb een hele korte attention span,maar dat maakt het net spannend, ik kan me heel goed focussen op een korte tijd (dan ben ik werkelijk van de wereld) maar vlak daarna begin ik weer aan een volgend project.
   Jouw hoofdstuk van hierboven herken ik inderdaad, Ellen.

 3. gerdadehaas@zonnet.nl schreef:

  Ik ken die tekening nog met die mensen in de rij en die mierengedachte. Als ik zie hoeveel tijd je besteed aan alles en hoeveel je nog wilt doen. Tja… als je het leuk vind om te doen is er natuurlijk niets mis mee, maar als je er bijv. niet van kan slapen of je kan je hoofd even niet leeg maken dan lijkt ’t soms beter om er even afstand van te nemen. Rust is ook belangrijk en je zal nog vele vele jaren dit kunnen blijven doen. Het hoeft echt niet allemaal morgen af te zijn. Wat ben je toch een bezige bij.

 4. Lucy schreef:

  Ja, ik herken dat ook, een hoofd vol ideeën en van het één buitel je alweer in het andere en dat er niet genoeg tijd is om alles te realiseren. Mij helpt het om mijn ideeën op te schrijven en met wat schetsjes erbij, ze in een map te bewaren. Het grappige is dat als ik na een hele tijd weer eens in die map kijk, blijkt dat ik er toch wel het een en ander van uitgevoerd heb.

 5. Denise Beckand schreef:

  Jeetje, jouw hoofd loopt echt over! Ik werd meegezogen in je verhaal, alsof ik in je hoofd zat.
  Ik ervaar zelf vaak ook een onrust door allerlei ideeen en kom dan niet tot ontspannen. Wat dan het beste werkt is de dingen opschrijven en tekenen, dan is het weer even leeg.

  Een kleurrijke groet,
  Denise

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.