De 9 onbekenden.

foto onbekendenOnbewust ben ik vaak op zoek naar verhalen en dit weekend vond ik er weer eentje. In de kringloopwinkel trof ik in een mandje vol prullen een heel klein fotolijstje aan. Op de foto staat een groepje mensen, de heren in zwart, driedelig pak, de dames in een nette jurk. In het midden staat een lange statige man, aan zijn boordje te zien zou het zomaar de dorpspastoor kunnen zijn. Wat zou het verhaal achter deze foto zijn geweest? Op twee letters, M en P en het getal 54 op de achterzijde van de foto na, is er geen enkele aanwijzing te vinden.

Het blijft gissen, meer dan dit is er niet en wat rest is het gebruiken van de fantasie. Ik denk niet dat hier sprake is geweest van een bruiloft of een begrafenis, daarvoor zijn er te weinig jonge mensen aanwezig en kijkt iedereen te blij. De viering van een kerkelijke feestdag valt wat mij betreft ook al af, dan zou de foto waarschijnlijk voor de kerk genomen zijn, terwijl hier eerder sprake lijkt van een huis. Zouden dit de mannen en vrouwen zijn die hand en span diensten verleenden in de kerk? Of was er wat te vieren?

Het zou zomaar een foto van een jubileum, gevierd in kleine kring, kunnen zijn. De kalende man aan de linkerkant kijkt er in elk geval trots en enthousiast genoeg voor. Zijn pijp in de mondhoek, een hand quasi nonchalant in zijn zak en het rechterbeen ietwat naar voren. Het is de enigste man die in de ochtend gekozen heeft voor een grijs, in plaats van zwart pak. O hoe frivool!  Wat zou de man uiterst rechts hier wel niet van vinden?  Hij kijkt niet, zoals alle anderen, recht de camera in. Nee, zijn blik is gericht op de man in het grijs. Het lijkt alsof hij ietwat afgunstig kijkt naar de ander. Is hij jaloers of ergert hij zich? Of is hier sprake van iets geheel anders en zien we geen afgunst maar een stille blik van bewondering? Zou hij zelf de gene met het openlijke dedain willen zijn, maar durft hij niet?

Het is en blijft een raadsel, een klein stukje leven van 9 onbekenden, vastgelegd op een vergrijsde foto, die hun plek nu gevonden op een hoekje van mijn bureau.. Alle 9 stonden zij daar voor dat huis, dachten aan iets, hadden hun zorgen en hun plezier. Elk verdiende ze vast hun eigen verhaal. Maar welk verhaal? Het echt weten zullen we het waarschijnlijk nooit.

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sheena schreef:

    Ze lijken mij allemaal heel tevreden, er was dus zeker iets te vieren. Die rechts naast de pastoor lijkt mij een non te zijn.
    Soms denk ik aan hoe wij ook op een dag personen op een foto gaan zijn waar niemand nog iets over weet te vertellen. Ik vind dat nog wel een leuke gedachte al is het misschien ook wat luguber 😉
    Maar kijk, deze mensen hadden toch nooit kunnen denken dat ze in het jaar 2013 op INTERNET zouden verschijnen! Super toch 🙂

  2. Jane schreef:

    Grappig is dat, een foto met een onbekend verhaal en dat verhaal kun je dus lekker zelf verzinnen.

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.