Spook met watergruwel

spook

 

Als meisje van 10 was ik dol op griezelen.  Heksen, vampiers, spoken en anders soortige monsters waren mijn favoriet. Het griezelhandboek van Paul van Loon kende ik uit mijn hoofd en ik had zelfs een levensgrote dracula pop-up op mijn kamer hangen. Samen met een vriendinnetje (die net als ik graag tekende en schreef) bedachten ik het plan om voor Haloween een eigen blad over spoken te maken. Enthousiast gingen we aan de slag, we tekende ons suf op spoken, zochten de Donald Duck af naar leuke moppen, interviewde onze meester en de plaatselijke orthodontist en verzonnen een prijsvraag. Mijn vader had een groot kopieerapparaat op zijn werkkamer staan en al snel lag er een oplage van 50 stuks klaar om uitgedeeld te worden. Het Spookblad was geboren. We deelden het blad uit aan de kinderen in de klas en mochten er van de boekhandelaar ook 10 op zijn toonbank leggen. Oh wat waren wij trots! We voelden ons reuze stoer zo met een eigen blad! En wat leverde het een hoop lol op. Uiteindelijk hebben we 4 edities weten te vullen (na de 4e werd het lente en speelden we liever buiten dan dat we een blad schreven).

"Spokevaar" Dit tekeningetje stond op de eerste bladzijde van de 1e editie van het Spookblad.
“Spokevaar”
Dit tekeningetje stond op de eerste bladzijde van de 1e editie van het Spookblad.

In de loop der jaren was ik mijn exemplaren van het Spookblad verloren, maar gelukkig bleek mijntante alle vier de edities al die jaren netjes in een plastic hoesje bewaard te hebben. Bij het teruglezen bleek het blad vooral heel schattig te zijn, er viel eigenlijk bar weinig in te griezelen, wel schreven we veel over Greenpeace, discriminatie en pesten en was het halve blad gevuld met moppen en zelfverzonnen reclames. Toch bleek er ook iets in te staan wat ook voor deze Halloween nog wel leuk is om te maken. Het recept voor Watergruwel (toen aangeleverd door mijn moeder). Dus mocht je nog opzoek zijn naar een Halloween-waardig toetjes recept, gruwel dan vrolijk mee!

Een gruwelijk recept om van te watertanden; WATERGRUWEL.

Watergruwel is een zoet nagerecht gemaakt van gort of havermout, in water gekookt en vermengd met geweekte krenten, rozijnen en bessensap.

Wat moet je doen?

Kook anderhalve liter water samen met 100 gram geweekte parelgort, een stukje citroenschil en een pijpje kaneel. Kook dit 90 minuten. (Je kunt ook havermout i.p.v. gort gebruiken, kook het geheel dan 45 minuten). Voeg daarna 0,5 liter bessensap, 75 tot 100 gram suiker en 200 gram krenten of rozijnen toe. Kook alles nog eens een half uur door tot er een dikke soep ontstaat. Dan is het klaar om op te eten, je kunt het zowel warm als koud eten.

Gruwel smakelijk!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Tanja Hermans schreef:

  Leuk, wij hebben vroeger ook wel eens zelf zo’n tijdschrift gemaakt. Daar moest ik aan denken onder het lezen van je stukje. Happy Halloween!

  1. fotootjevandaag schreef:

   Haha leuk! Waar ging jouw blad over? Weet je dat toevallig nog?

 2. Mokums meisje schreef:

  Zo’n tante is goud waard. Je hebt haar toch wel even op een voetstuk geplaatst hé? Geweldig leuk toch zoiets! 🙂

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.