Hervonden ruimte

Vandaag zocht ik mijn mappen vol met tekeningen uit. Stapels tekeningen van de afgelopen 30 jaar lagen voor mij op de grond. Van vroege kindertekeningen tot recente cirkels. Heel veel schetsjes, herinneringen en hier en daar een zilvervisje kwamen uit de stapel te voorschijn. Al kijkend naar de beelden voor mij valt op dat ik duidelijk meer heb met het rauwe zwarte randjes dan met roze, fleurige zoetigheid. In mijn mappen vind je weinig bloemen en veel zwervers, armoede, honger en bovenal heel veel oude mannentjes, vrijwel alles getekend met zwart/wit. Vooral met die laatste groep, de oude mannetjes, heb ik een soort haat-liefde verhouding. Jaren tekende ik vrijwel niets anders dan dat, soms uit plezier, soms tegen wil en dank.

Mijn tekeningen van de afgelopen 2 jaar zijn duidelijk anders dan de rest, waar ik vroeger koos voor mensen kies ik nu voor de natuur en ietwat vervallen plaatsen. Na jaren ploeteren heb ik de oude mannetjes achter mij gelaten en durf en mag ik anders tekenen, vrijer, kleurrijker en met meer plezier.

Tijdens het sorteren maakte ik foto’s van mijn oude werk. Hieronder toon ik nog eenmaal “mijn mannetjes” waarna ze vervolgens voor de rest van de tijd een plekje mogen vinden in het verleden en vier ik de hervonden ruimte in mijn hoofd met nieuwe tekeningen vol kleur.

foto kopie 2

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Syl schreef:

  Dat zijn héél wat mannetjes !

 2. sunnycrafty schreef:

  Dat zoenende koppel vind ik superleuk!

 3. Rob Alberts schreef:

  Een indrukwekkende serie!

  Zonnige groet,

 4. Anita Willems schreef:

  Bedankt voor je reactie op mijn blog over meer vertellen over daar waar je hart ligt. Ik bedacht met dat ik nog wilde reageren op dit stukje over je mannetjes en dat je ze niet meer nodig hebt.
  Ze hebben hun nut gehad, fijn dat je ze nu los kunt laten. Ik herken het gevoel.

 5. drawingsinspace schreef:

  Hé, ik herken er één, die heb ik als strooitekening van je gekregen! (de op vier na laatste, man in café met roze/paarse muur). Die zit nu in mijn plakboek, dus dat mannetje leeft nog even voort.

 6. drawingsinspace schreef:

  PS: en fijn dat er weer nieuwe ruimte is! Benieuwd wat daarin weer allemaal kan ontstaan…

Leuk dat je wil reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.